Gerelateerde vragen

"Met behulp van Caple is deze groei nog sneller gegaan"

Als ondernemer kwam Jose Alonso in 2017 terug naar Nederland om zijn internationale
bedrijf Celestia Technologies Group (CTG) verder op te bouwen. Inmiddels is CTG actief
in negen landen en groeit het bedrijf als kool, maar zonder de twee groeikredieten via
Caple was dit nooit mogelijk geweest. Sterker nog: “Mede dankzij Caple is Celestia
Technologies Group het bedrijf dat het vandaag de dag is.”

Nederland was op voorhand al geen onbekend terrein voor Jose Alonso, oprichter van hightechbedrijf Celestia Technologies Group, dat zich voornamelijk specialiseert in ruimtetechnologie en, specifieker, de communicatie tussen satellieten en systemen op de grond. “In het verleden werkte ik voor het European Space Agency en woonde ik jarenlang in Leiden”, verduidelijkt Jose. Jaren later kwam hij terug, als ondernemer, vader en echtgenoot. In strandplaats Noordwijk kwam het hoofdkwartier van zijn onderneming Celestia Technologies Groep (CTG) te staan. Een verzameling van verschillende hightechbedrijven, die inmiddels in negen landen actief is. “Met Celestia Technologies Group focussen we ons voornamelijk op ruimtetechnologie en de communicatie tussen satellieten en grondsegmenten. Doordat ieder bedrijf binnen CTG zijn eigen expertisegebied heeft, zitten onze organisaties nooit in elkaars vaarwater. Gerichte bedrijfsaankopen zorgen daarvoor.”

Geen lening bij de bank

Eenmaal gesetteld in Noordwijk, kwam Jose er al gauw achter dat de Nederlandse, en wat later bleek ook Britse, banken niet staan te springen om leningen aan midden- en kleinbedrijven. “In Spanje worden bedrijven flink gefinancierd door de nationale banken. Sterker nog: daar concurreren ze juist met elkaar wat betreft bedrijfsleningen.” Maar in Nederland en in het Vereniging Koninkrijk bleven de deuren voor hem en CTG gesloten, terwijl groeikapitaal broodnodig was: er lagen mooie acquisitiekansen en het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk groeide al flink uit zijn jasje. Jose begon te twijfelen. “Had ik er wel goed aan gedaan om naar Nederland te komen?”

Waar de onwelwillende houding van de Nederlandse en Britse bancaire sector volgens Jose vandaan kwam? “Ik heb het idee dat ze zich niet comfortabel voelden bij het feit dat een Spaanse entrepreneur met verschillende Europese bedrijven een lening aan kwam vragen, voor een nog relatief jonge onderneming.”

KPMG en Caple

Na twee jaar leuren en sleuren besloot Jose om accountants- en adviesorganisatie KPMG in te schakelen, om uit te zoeken welke alternatieve financieringswijzen er nog meer voor handen waren. “Zij kwamen uiteindelijk met vier opties, waar Caple met de financiering van BNPPAM er één van was. Toen alle voorwaarden eenmaal onder elkaar stonden, kwam deze overduidelijk als beste uit de bus. Op basis van rentepercentages, op basis van looptijd van de lening, maar ook de meeting die wij tussentijds hadden met Caple, in Noordwijk, beviel erg goed.”

Eerste lening: UK

Uiteindelijk ontving CTG na zo’n vier maanden een eerste lening via Caple, van 3.000.000 euro, om te investeren in het Britse zusterbedrijf. “Voornamelijk in OpEx- en CapEx-kosten. We moesten echt investeren om onze groeiambities in het Verenigd Koninkrijk kracht bij te kunnen zetten.” Met deze lening ondersteunt Caple CTG in het ontwikkelen van een nieuw satellite ground station concept, waarmee het bedrijf momenteel hoge ogen gooit in de hightechsector.

Tweede lening: België

Met een tweede lening via Caple à 1.000.000 euro, opnieuw verstrekt door BNPPAM, was CTG in staat om het grondsegment van het Duitse OHB SE over te nemen. Jose: “Een bedrijf dat qua business ons portfolio écht aanvult en natuurlijk qua locatie en taalgebied perfect bij ons aansluit. Opnieuw bleek Caple bereid om ons te helpen. Zonder hen was deze groei niet mogelijk geweest.”
Over de toekomst is Jose optimistisch. “Hoewel al onze bedrijven nét iets anders doen, willen we ze op systeemniveau wel met elkaar samen laten werken. Daarnaast zetten we vol in op next generation satellietproducten, voor de grondsegmenten en de connectiviteit tussen de satellieten en de stations op aarde.”
Met haar groei en vernieuwende concepten binnen de ruimtetechnologie trekt CTG niet alleen de aandacht van andere bedrijven (“er wordt nu echt naar ons gekeken”), maar ook van overheidsorganisaties als Scottish Enterprise. Zij schonken Jose’s bedrijf in februari maar liefst 2,5 miljoen pond, om onderzoeks- en ontwikkelingskosten voor een nieuw soort satelliet-antenne mee te dekken.

Volgende acquisities

Met inmiddels zo’n 150 man personeel is CTG hard gegroeid. Een eventuele volgende acquisitie moet dit werknemersbestand fors op gaan krikken. “Als de economische ontwikkelingen het toelaten, willen we flink doorgroeien. Áls we opnieuw een bedrijf kopen, gaat dit hoogstwaarschijnlijk een organisatie met tussen de 50 en 100 man zijn.” Waarbij Jose opnieuw graag met Caple om tafel gaat. “Zeker! Mede dankzij Caple is CTG het bedrijf dat het vandaag de dag is.”