Gerelateerde vragen

Externe hulp bij
financiering

Wanneer je als ondernemer wilt dat jouw bedrijf snel groeit, ontkom je er bijna niet aan om op een gegeven moment externe financiële hulp in te schakelen. Wiens hulp en welke middelen schakel je dan in? En wat zijn de nadelen van deze externe hulp? Caple zocht het uit, en liet onderzoek uitvoeren onder 1.441 ondernemers. De resultaten hiervan vind je in onderstaande visuals terug.

Bij wie kloppen ondernemers eerder aan voor een lening? Bij familie en vrienden of bij particuliere investeerders? Het lijkt erop dat mkb’ers beide liever niet doen, maar iets meer bereid zijn om geld van bekenden te lenen. Ondernemers met meer dan tien mensen in dienst lijken overigens minder moeite te hebben met het inschakelen van hulp van zowel familie als van informal investors. De exacte cijfers vind je terug in de visual links.

Wanneer we kijken naar mannelijke ondernemers versus vrouwelijke ondernemers op het gebied van geld lenen, zijn er een aantal opvallende verschillen. Zo staan vrouwen veel minder open voor een samenwerking met particuliere investeerders en zijn ze ook minder snel geneigd om geld te lenen van bekenden. De exacte verschillen tussen geslachten vind je terug in de infographic hiernaast.

Hoewel ondernemers dus liever niet met externen in zee gaan voor extra financiering, zij ze hier vaak wel toe genoodzaakt. Wat zij hier met name lastig aan vinden, is de invloed die deze investeerders hebben op de bedrijfsvoering van hun organisatie. Bijna tweederde van de ondervraagden stoort zich hieraan. Binnen welke organisaties is deze weerstand het grootst? Bekijk de resultaten, verdeeld over verschillende bedrijfsgroottes, in de visual.

Hoewel een flinke financiële boost ervoor kan zorgen dat een bedrijf een behoorlijke groeispurt kan maken, is dat zeker niet iets wat de meeste ondernemers ambiëren. Sterker nog: 80 procent van de grote ondernemers heeft liever dat zijn of haar onderneming langzaam en organisch groeit dan snel met financiering. Wel zijn er op dit gebied duidelijke verschillen waarneembaar tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Bekijk deze in de infographic rechts.

Het lukt lang niet altijd om alle benodigde bedrijfsmiddelen zelf aan te schaffen. Hierdoor zijn veel ondernemers genoodzaakt te kijken naar andere vormen van financiering, zoals leasing en factoring. Wie moeten het vaakst dit soort alternatieve financieringsmiddelen inschakelen? Zijn dat vooral beginnende, jonge ondernemers of zijn het toch degenen die al iets langer in het vak zitten? Je vindt het terug in de visual.