Gerelateerde vragen

Het belang een financieel adviseur

Financiële vraagstukken zijn vaak ingewikkeld en zorgen daarom geregeld voor spanning en twijfel bij ondernemers. Een verkeerde beslissing kan een kostenpost betekenen en een juiste keuze kan duizenden euro’s besparen. Goed financieel advies is voor een ondernemer dan ook van cruciaal belang. Zijn Nederlandse ondernemers tevreden met het advies dat zij krijgen? En gaan zij er vanuit dat zij voor al hun financiële vraagstukken terecht kunnen bij dezelfde financieel adviseur? Caple zocht het uit, en liet onderzoek uitvoeren onder 368 ondernemers met minimaal tien medewerkers. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk onderstaande visuals.

Je zit als ondernemer met een financieel vraagstuk en schakelt daarom de hulp van een onafhankelijke adviseur in. Zijn ondernemers geholpen met dit externe advies? Gemiddeld zegt 43% van de Nederlandse ondernemers dat een financieel adviseur hen (nog) nooit het verkeerde financiële product heeft geadviseerd. Ondernemingen met 10-24 medewerkers zijn het meest tevreden over de financieel adviseur. Bekijk de visual voor de exacte percentages.

Het grootste voordeel van onafhankelijk financieel advies, is dat het advies betreft van iemand van buiten de eigen organisatie. Dit kan voor een nieuw perspectief zorgen. Vooral 18-34 jarigen zijn van mening dat de financieel adviseur het beste met hen voorheeft. De antwoorden per leeftijdscategorie zie je in de visual.

Stel, familie en/of vrienden vragen je om advies. Lukt het jou dan om écht onafhankelijk te blijven? Uit het onderzoek blijkt dat de financieel adviseur in veel gevallen (61 procent) afkomstig is uit het privé-netwerk van de ondernemer. Wederom scoren ondernemers met meer dan 25 medewerkers hier het hoogst. De antwoorden per bedrijfsgrootte vind je in de visual.

Beperkt financieel advies zich alleen tot de jaarrekening? Meer dan twee op de drie ondervraagden gaan ervan uit dat zij voor al hun financiële vragen terecht kunnen bij dezelfde adviseur. Ondernemers in de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar zijn deze mening het vaakst toebedeeld. Hoe de rest van ondernemend Nederland hierover denkt, vind je in de visual.

Maar liefst 54 procent van de ondernemers is mening dat een financieel adviseur direct bijdraagt aan een beter bedrijfsresultaat. Twee op de drie vrouwelijke respondenten geeft aan dat advies van een financieel adviseur tot een hogere omzet heeft geleid. Benieuwd hoeveel mannelijke ondernemers het hiermee eens zijn? Je vindt het in de visual.