Gerelateerde vragen

Kleine kredietverstrekker of grote bank?

Succesvolle ondernemingen ontstaan meestal door een combinatie van twee factoren: een goed idee en de juiste middelen om dit idee te realiseren. Financieel kapitaal is een belangrijk onderdeel van deze middelen en logischerwijs ontbreekt dit bij veel ondernemers, vooral in de beginfase. Via welke weg vragen Nederlandse ondernemers vervolgens het liefst krediet aan? Voelen zij zich vertrouwd bij de grootbanken of prefereren zij relatief kleine kredietverstrekkers? Caple zocht het uit en liet onderzoek uitvoeren onder 368 ondernemers met minimaal tien medewerkers. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk dan de onderstaande visuals.

Als eenmaal blijkt dat een onderneming een financiële injectie nodig heeft, kun je op zoek gaan naar de ideale partij hiervoor. Wat voor een organisatie dit is, verschilt per persoon. Jonge ondernemers kiezen met 65 procent liever voor een kleine kredietverstrekker, maar respondenten tussen de 55 en 65 geven de voorkeur aan een grote bank. De exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën vind je in de visual.

Wat de positie van de bank vandaag de dag is ten opzichte van tien jaar geleden, blijkt uit de volgende cijfers. Bijna zestig procent van de respondenten zou nu minder snel een kredietaanvraag doen bij een bank dan tien jaar geleden. Dit geldt met name voor bedrijven met 25 tot 50 medewerkers, maar liefst 63 procent hiervan deelt deze mening. Hoe bedrijven met meer of minder medewerkers hier tegenaan kijken, zie je in de visual.

Vertrouwen is van cruciaal belang bij een kredietaanvraag. Deze vertrouwensband creëert de verstrekker vooral aan de begin van het proces, waarin hij alle voorwaarden bespreekt en onduidelijkheden weghaalt. Toch is ongeveer een derde van de respondenten weleens in de financiële problemen gekomen doordat niet alles duidelijk was bij de kredietaanvraag. Bekijk de visual voor toelichtende percentages per bedrijfsgrootte.

Zoals hiervoor genoemd speelt vertrouwen een zeer belangrijke rol in de relatie tussen een kredietaanvrager en -verstrekker. Wat voor soort kapitaalverstrekker vertrouwt de Nederlandse ondernemer het meest? Is dat de grootbank of een kleinere kredietverstrekker? Voor kleine ondernemingen is dit de bank. Hoe dit voor middelgrote en grote organisaties geldt, zie je terug in de visual.

De juiste kennis over financieringen helpt organisaties met het bepalen van de betrouwbaarheid van een kredietverstrekker. Grotere bedrijven zeggen meer kennis in-huis te hebben om deze betrouwbaarheid vast te stellen. Bij kleinere bedrijven is dit minder aan de order, van hen geeft 59 procent aan te weten waar zij op moeten letten. Hoe de percentages precies zijn verdeeld per bedrijfsgrootte, zie je in de visual.